Een halfintegraal, integraal of alkoof kopen: wat zijn de verschillen?

Marc Erwich

Als je een grotere camper wilt kopen, kom je snel uit op de halfintegraal, integraal en alkoof. Maar wat zijn de verschillen? En welke voor- en nadelen hebben ze? In dit artikel vertellen we je alles erover, zodat jij de camper koopt die past bij jou behoeften.

Wat is een halfintegraal camper?

Een halfintegraal camper, ook bekend als semi-integraal, is een camper die gebouwd wordt op een bestaand chassis met de originele cabine. De basisauto is duidelijk herkenbaar, meestal een Fiat Ducato, Peugeot Boxer of een Citroën Jumper. Goed beschouwd is het een combinatie van een alkoof camper en een integraal camper.

Door de grote variatie aan indelingen en afmetingen is er voor ieder wat wils. Een keuken en badkamer zit er standaard in. Qua slaapplekken kun je kiezen uit aparte bedden in de lengte, een tweepersoons bed in de breedte, een queensbed en een hefbed. De lengte varieert grofweg tussen de 5,5 en 7,5 meter. De hoogte ligt tussen de 2,5 tot net onder de 3 meter.

Wat is een integraal camper?

Dit paleis op wielen is de grote broer van de halfintegraal. Kenmerkend voor de integraal is dat de cabine volledig geïntegreerd is in het leefgedeelte. Hierdoor heeft deze camper een grote panoramavoorruit zonder raamstijlen en zijn er geen op- en afstapjes. De dubbele vloer zorgt voor extra opbergruimte en uitstekende isolatie. Integralen worden meestal gebouwd op een Al-Ko chassis.

Door de omvang van de integraalcamper is er een keur aan inrichtingen mogelijk. Vaak vind je achterin een ruime slaapkamer en is er voorin ruimte voor een hefbed. Het is dan ook een grote jongen: minimaal 6 meter lang en tot wel 3 meter hoog.

Wat is een alkoof camper?

Een alkoof camper herken je meteen aan z’n grote uitbouw boven de cabine. In deze overhangende kap zit een vast (tweepersoons)bed gemonteerd. De leefruimte is riant en er zijn vaak tot wel zes slaapplaatsen. Als echte gezinscamper biedt de sanitaire ruimte alle voorzieningen.

Alkoven zijn doorgaans 5,5 tot 7,5 meter lang. Meer in het oog springend is de hoogte. Want door de opbouw kunnen ze wel 3,6 meter hoog zijn.

Voor- en nadelen van de campers

Oké, je hebt een nu een globaal beeld van de campers. Maar welke van deze drie nou het beste aansluit bij jouw wensen, kun je waarschijnlijk nog niet zeggen. Hoog tijd om te plussen en minnen.

Halfintegraal camper

Vaak in de basis geschikt voor twee personen, maar met opklapbedden ook voldoende ruimte voor gezinnen met kinderen. Traditiegetrouw een van de populairste campermodellen op de markt.

+ De meest compacte camper. Biedt daarom het meeste rijgemak en verbruikt de minste brandstof.
+ Meeste keuze door het uitgebreide assortiment van veel camperfabrikanten.
+ Goedkoopste in aanschaf.
+ Grootste kans dat je onder de 3.500 kilogram blijft. Rijbewijs B volstaat dan.

– De meest compacte camper. Daarom de minste leefruimte en het minste aantal slaapplaatsen.
– Mindere isolatie in de cabine.

Integraal camper

Het luxepaardje. Biedt een zee aan ruimte en is een lust voor het oog. Zeer geschikt voor camperaars die van comfort houden.

+ Meest ruimtelijke gevoel. Met dank aan de grote voorruit en de naadloze overgang tussen cockpit en woongedeelte.
+ Meest luxueuze uitrusting.
+ Beste isolatie.
+ Meeste opbergruimte door de dubbele vloer.

– Duurste in aanschaf. Ook de onderhoudskosten zijn vaak hoger.
– Lastiger te rijden door breedte, lengte en soms zeer lange oversteek achter de achteras.
– Grote kans dat je de 3.500 kilogram overschrijdt. Rijbewijs C is dan vereist.

Ontdek welk rijbewijs je nodig hebt om in de camper te mogen rijden.

Alkoof camper

De familiecamper. Vooral (kleine) kinderen zijn dol op het bed in de knusse alkoof.

+ Meeste slaapplaatsen met apart slaapgedeelte in de alkoof.
+ Hoge stahoogte in woongedeelte.

– Grote afmetingen. Hierdoor meest windgevoelig, hoogste brandstofverbruik en meest beperkte doorrijhoogte. Ook lastig(er) manoeuvreren.
– Slechtste zicht vanuit de cabine vanwege de uitbouw.
– Grootste kans dat je de 3.500 kilogram overschrijdt. Rijbewijs C1 is dan minimaal vereist.

Welke camper kan ik het beste kopen?

Terug naar de hamvraag. Welk campermodel is voor jou het meest geschikt? Dat kunnen wij uiteraard niet voor jou bepalen. Het antwoord hangt namelijk af van jouw camperbehoeften.

Wel kunnen we je aanraden om eerst de camper te huren die jou het meeste aanspreekt. Eenmaal op pad ervaar je pas echt wat je wel en niet fijn vindt. En zo weet jij zeker dat jij de camper koopt die bij jou past.

Bonustip: download gratis het E-book ‘Camper kopen’ en vind jouw ideale camper.

Meer over camper kopen