Een camper huren in het buitenland? Zo bereid je je voor!

Hanah König

Het is voor vele reizigers een droom: oneindige vrijheid voelen tijdens een camperreis langs ruige kustlijnen, vulkanische bergen en valleien buiten Europa. Wekenlang cruisen door Amerika, Canada of Australië. Hoe bereid je je op zo’n groots avontuur voor? En wat moet je absoluut niet vergeten te regelen? 

Koop een internationaal rijbewijs

In Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid -Afrika is een internationaal rijbewijs een verplicht document dat je bij je dient te hebben op reis. In de VS en Canada heb je niet altijd een internationaal rijbewijs nodig, maar toch is het raadzaam om dit document buiten Europa altijd bij je te hebben. Sommige verhuurbedrijven vragen er namelijk naar als je de camper op komt halen. Je kunt een internationaal rijbewijs kopen in de anwb-winkel in Nederland. Het rijbewijs moet persoonlijk worden aangevraagd. Neem je Nederlandse rijbewijs mee en twee pasfoto’s.

Check je verzekeringen

Als je je verdiept in verschillende camperverhuurorganisaties, vergelijk dan de verzekering. Controleer welke verzekeringen zijn inbegrepen bij de huurprijs van de camper. In de meeste gevallen is dit een basisverzekering voor schade aan derden en is het verstandig om een extra verzekering af te sluiten. Let ook op het bedrag van het eigen risico. Je kunt dit bedrag bijverzekeren door middel van een eigenrisicoverzekering. Als je met een rustig gevoel aan je droomreis wil beginnen, overweeg dan extra dekkingen zoals een allriskverzekering of een inzittendenverzekering.  

Boek op tijd

Campers zijn populair en vooral in het hoogseizoen worden de meeste huurcampers verhuurd. Heb jij plannen om een mooie reis buiten Europa te maken, reserveer dan ruim op tijd een camper. Je kunt in Amerika en Canada verschillende campermodellen huren. Van kleine campers van het formaat bestelwagen tot aan touringcars waar je met gemak met tien man in kan slapen. Bedenk wat voor soort kampeerauto je nodig hebt voor de reis die je gaat maken voordat je een motorhome boekt die groter en duurder is dan nodig.  

Controleer de inventaris

Welke inventaris is inbegrepen bij de huur, verschilt per verhuurder. Check of zaken als beddengoed en handdoeken wel of niet inbegrepen zijn. Vraag ook een lijst op van de keukeninventaris zodat je van tevoren weet of je hier nog iets mist dat je zelf mee zou willen nemen. Bekijk ook in Nederland de technische uitrusting van de camper van het type camper dat je hebt gehuurd, zoals de watertank, de elektriciteitsvoorziening en gasinstallaties. Als je niet eerder in een camper hebt gereden, lees je dan hierover in.  

Plan een globale route

Helemaal op de bonnefooi reizen is in een groot land zoals Nieuw-Zeeland niet wenselijk. Verdiep je van tevoren in de streken of delen van het land die je wil bezoeken. Houd het aantal weken dat je voor de reis hebt goed in de gaten en plan globaal wanneer je terug moet rijden om de camper op tijd in te leveren bij de verhuurmaatschappij. Leg je reis niet helemaal vast, maar wees flexibel. Juist met een camper is heerlijk om de vrijheid te hebben om ergens wat langer te blijven of om juist weer door te reizen. Reserveer campings in nationale parken wel vooraf, deze zijn populair.  

Verdiep je in het land

Je bent vast gericht op de route die je gaat rijden en maakt een lijst van plekken die je graag wil zien. Maar verdiep je ook in de verkeersregels van het land dat je bezoekt. Wat zijn de snelheidslimieten op verschillende wegen, welke verkeersborden kom je tegen en wat zijn de voorrangsregels? Per land kunnen deze regels flink verschillen. Verdiep je ook in wat voor soort wegen je tegenkomt, want ook wegcondities zijn per continent, land en regio zeer verschillend. In sommige gebieden zul je urenlang op rechte wegen rijden, in andere gebieden krijg je te maken met smalle wegen met veel bochten. Bekijk voordat je in de camper stapt welke route je gaat rijden, zodat je weet wat je tegen gaat komen.  

Kies een navigatiesysteem

Wanneer je aan de andere kant van de wereld in een camper rijdt, is een betrouwbaar navigatiesysteem essentieel om je reis soepel en stressvrij te laten verlopen. Er zijn dedicated GPS-navigatiesystemen, van bijvoorbeeld Garmin en TomTom. Ook kun je ervoor kiezen om te navigeren met een app op je smartphone zoals Google Maps of Waze. Let erop dat deze apps geen rekening houden met de lengte, hoogte en breedte van je voertuig. Je kunt ook voor een combinatie gaan: het navigatiesysteem gebruik je voor de route, de apps gebruik je voor real-time updates en alternatieve routes. 

Ga veilig op weg

Controleer je huurcamper altijd grondig voordat je de weg op gaat. Ga na of de banden hard genoeg zijn opgepompt, check of al je verlichting het goed doet, of de remmen goed werken, of het oliepeil nog in orde is en of alle vloeistoffen zijn aangevuld. Controleer ook de apparatuur in de camper, zoals de koelkast, verwarming en airconditioning.  Zorg dat je een EHBO-kit, brandblusser, reserveband, gevarendriehoek en basisgereedschap aan boord hebt.