Vier etappes in Twente

7 mei 2024

Rob en Elze Klute

Eigenaren van vijf camperplaatsen in Twente hebben het Rondje Stempelen ontwikkeld: een stempelkaart die als hij vol is recht geeft op een attentie. Op elke camperplaats hangt een bord met drie ideeën voor leuke trips – locals weten de mooiste plekjes. We doen een rondje langs de rand van Twente en soms iets eroverheen.

rondje-twente-stempelen

Camperplaats Sploder Stea in Holten ligt vlak bij het prachtige natuurgebied de Sallandse Heuvelrug met uitgebreide wandel- en fietsmogelijkheden. Het Pieterpad komt langs diverse mooie uitzichtpunten boven op de Holterberg.

Canadese begraafplaats in Holten

Een stukje Canada vind je op de Canadese begraafplaats in Holten waar 1394 omgekomen soldaten hun laatste rustplaats hebben gekregen. Indrukwekkend zijn de verhalen in de belevingsruimte over de gesneuvelde bevrijders.

Sterrenwacht Hellendoorn

sterrenwacht-hellendoorn

Vanaf de camperplaats De Bosweide in Haarle is het een klein stukje fietsen naar de Sterrenwacht Hellendoorn op de Nijverdalseberg waar we tekst en uitleg krijgen van Pierre Koeijvoets. Hij laat met trots ook de enorme telescoop zien waarmee het heelal kan worden bespeurd. Het zon-observatorium, een combinatie van zoninstrumenten is uniek in Nederland.

Schoolmuseum Ootmarsum

Camperplaats Reensboer Recreatie in Geesteren is onze uitvalsbasis naar Ootmarsum, vanwege zijn talloze galerieën het walhalla voor kunstliefhebbers. Van geheel andere orde is het Schoolmuseum Ootmarsum waar herinneringen van vroeger herleven. De houten schoolbankjes met een schuiflade voor de inktpot en de kroontjespen zijn nog net van vóór onze tijd maar het leesplankje kennen we nog steeds uit het hoofd.

Buurtspoorweg in Haaksbergen

stoomtrein-haaksbergen-boekelo

Op weg naar het Camperpark Skopn’boer in Overdinkel bezoeken we het museum Buurtspoorweg in Haaksbergen waar op gezette tijden de stoomtrein naar Boekelo vertrekt. Het traject van ca 10 kilometer gaat langs Twentse boerderijen en de voor dit gebied karakteristieke zoutpomphuisjes.

Vliegveld Twente

Vliegveld Twente speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol maar werd per 1 januari 2008 voor alle militair en burgervliegverkeer gesloten. Tegenwoordig wordt het nog gebruikt door privé- en zakenvliegtuigen en voor zweefvliegverkeer, voor testvluchten met bemande en onbemande luchtvaartuigen en voor radiografisch modelvliegen. Ook worden er oude toestellen ontmanteld zodat onderdelen kunnen worden hergebruikt.

Landgoed Twickel in Delden

twickel

De laatste stop is camperplaats De Bentelose Esch in Bentelo vlakbij Delden. Hier ligt het imposante zeven eeuwen oude landgoed Twickel omgeven door prachtige tuinen en bospercelen. Op het landgoed bevinden zich 148 boerderijen, herkenbaar aan de zwart-witte luiken, twee watermolens, een watertoren en een houtzagerij.

Bentelo

De dorpsraad van Bentelo kwam ooit op het idee een zelfbediening touwveerpontje aan te leggen over het riviertje de Hagmolenbeek. Met de nodige subsidie werd dit project door vrijwilligers gerealiseerd en sindsdien maken vele wandelaars er dankbaar gebruik van.

Overnachtingen

Camperplaats Sploder Stea, 98526.
Camperplaats De Bosweide, 88933.
Reensboer Recreatie, 98362.
Camperpark Skop’nboer, 48414.
Campercamping Bentelose Esch, 50505.

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.

Deze blog sluit aan op het Rondje Zwerven in Kampeerauto 4-2024