13 tips om zuiniger te rijden in je camper

7 mei 2024

Plan je een weekendje weg of een langere reis door Europa in je camper? Het is altijd verstandig om zuinig te rijden. Niet alleen is dat beter voor je portemonnee, het is ook nog eens goed voor het milieu. Met deze handige tips maak je je camperreis zo efficiënt mogelijk.

rijden-in-alpen-1

1. Combineer je ritten

Maak liever één langere rit dan meerdere korte. De motor verbruikt namelijk ongeveer twee keer zoveel brandstof als hij nog koud is.

2. Matig je snelheid

Door rustiger te rijden, kun je tot wel 14% brandstof besparen. Een kleine aanpassing in je snelheid kan een groot verschil maken.

3. Zoek de slipstream

Rijd op veilige afstand achter een vrachtwagen om minder windweerstand te ervaren. Dit helpt om brandstof te besparen.

4. Gebruik cruise control

Als je camper cruise control heeft, gebruik deze dan zoveel mogelijk. Geen cruise control? Probeer dan een constante snelheid aan te houden.

5. Rijd anticiperend

Laat je camper zoveel mogelijk uitrollen en probeer minder te remmen bij naderen van stoplichten of rotondes. Dit bespaart brandstof.

6. Vermijd drukke tijden

Tijdens de spits en op drukke wegen is het vaak stoppen en starten, wat veel brandstof kost. Plan je ritten dus slim.

7. Activeer het start-stop-systeem

Als je camper een start-stop-systeem heeft, zet deze dan aan. Het bespaart brandstof doordat de motor uitgaat bij stilstand.

8. Check je bandenspanning

Controleer elke twee maanden en voor elke grote rit de bandenspanning. Een goede bandenspanning zorgt voor minder brandstofverbruik.

9. Beperk het gewicht

Hoe lager het gewicht van je camper, hoe minder brandstof je verbruikt. Pak dus slim in en neem alleen mee wat echt nodig is.

10. Minimaliseer gebruik van extra’s

Probeer het gebruik van airco, verwarming en andere elektrische systemen te beperken. Deze vergen veel van de motor.

11. Houd ramen gesloten

Rijden met open ramen maakt je camper minder aerodynamisch, wat meer brandstof kost dan het gebruik van airco. Ventileer de camper voordat je wegrijdt om de hitte te laten ontsnappen.

12. Kies een efficiënte route

De kortste route is niet altijd de zuinigste. Soms kan een iets langere route waar je constant kunt doorrijden zuiniger zijn.

13. Ontdek de omgeving zonder camper

Als je ergens langer verblijft, verken de omgeving dan te voet of met de (elektrische) fiets. Dat bespaart niet alleen brandstof, maar je ziet vaak ook meer.